Sobota, 23 listopada 2024

imieniny: Adeli, Klemensa, Orestesa

RSS

Niedobory witamin to brak dobrej FORMY

03.05.2005 00:00
Witaminy to kluczowe składniki odżywcze, spełniające jedną lub kilka funkcji biochemicznych, których spożywanie w małych ilościach jest niezbędne do podtrzymania życia organizmu.

Rozsądna suplementacja w wielu przypadkach jest czynnikiem wpływającym pozytywnie na kondycję organizmu. Generalnie wyróżniamy dwie grupy witamin:

-witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A D E K )
-witaminy rozpuszczalne w wodzie ( witaminy B, wit. C oraz kwas foliowy)

Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A D E K )

Witamina A pełni wiele ważnych funkcji w organizmie ludzkim. Jej działanie jest wyjątkowo ważne dla wzroku, wzrostu oraz zdolności rozrodczych. Odgrywa rolę w utrzymaniu prawidłowego stanu zewnętrznej warstwy ochronnej ciała-skóry oraz błon śluzowych. Niedobór wit. A osłabia te warstwy i w ten sposób obniża odporność na atak mikroorganizmów. Prawdziwa wit. A znajduje się jedynie w produktach pochodzenia zwierzęcego, a beta-karoten i inne karotenoidy jedynie w produktach roślinnych. Gotowanie i smażenie nie wpływają na poziom wit. A w pożywieniu. Żywność zawiera nie tylko wit. A , ale i beta-karoten, który może być w tę witaminę zamieniony. Brak wit. A może doprowadzić do problemów ze wzrokiem w postaci nocnej ślepoty, zmniejszonej produkcji łez i wysuszenia rogówki. Niedobór wit. A osłabia system odpornościowy, czyniąc nas bardziej podatnymi na infekcje dróg oddechowych, powodując utratę apetytu i wysuszenie skóry. Niedostatek tej witaminy może zakłócić wzrost i rozwój dzieci. Natomiast wysokie dawki wit. A mogą uszkodzić płód.

Witamina D pomaga w przyswajaniu fosforu i wapnia z pożywienia, a także blokuje w nerkach wydalanie zbyt dużych ilości wapnia z moczem. Niedobory mogą prowadzić do krzywicy u dzieci oraz osteomalacji dorosłych. Ludzie, którzy odżywiają się w sposób prawidłowy, piją kilka szklanek mleka dziennie, codziennie spacerują, nie muszą stosować suplementacji wit. D. Największe zapotrzebowanie na wit. D występuje w grupie wiekowej 1-4 oraz wśród matek karmiących.

Witamina E jest najważniejszym antyoksydantem, który chroni przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i może obniżyć ryzyko występowania nowotworów i choroby wieńcowej.

Witamina K pełni kluczową rolę w krzepnięciu. Zwykła dieta zaspokaja połowę zapotrzebowania organizmu, resztę produkują bakterie jelitowe. Wśród ludzi zdrowych praktycznie nie dochodzi do niedoboru. Dlatego też witamina ta zwykle nie występuje w preparatach witaminowych.

Witaminy rozpuszczalne w wodzie ( witaminy B, C, kwas foliowy) - witaminy rozp. w wodzie znajdują się w produktach zbożowych; warzywach oraz mięsie i nabiale.

Witaminy B biorą udział w reakcjach biochemicznych w naszym organizmie. Dłuższe niedobory prowadzą do chorób skóry, anemii, zaburzeń wchłaniania, biegunek oraz podrażnień śluzówki jamy ustnej. W Europie jedyną grupą zagrożoną niedoborem wit. B1 są alkoholicy. Witaminy B1, B2, B6, B12 są powszechnie obecne w pożywieniu, nie istnieją więc praktycznie niedobory. Czynniki takie jak gorączka, infekcje i ciężka praca fizyczna sprawiają, iż zapotrzebowanie na wit. B1, B2 i B6 rośnie.

Witamina C czyli kwas askorbinowy ma właściwości antyoksydacyjne i bierze udział w wytwarzaniu kolagenu, pomaga we wchłanianiu żelaza oraz odgrywa ważne role w funkcjonowaniu układu odpornościowego. Stałe dobre nasycenie organizmu wit. C chroni przed wieloma chorobami. Duże niedobory kwasu askorbinowego dotyczą głównie palaczy.

Folacyna (kwas foliowy) - do najbogatszych źródeł folacyny należą warzywa liściaste oraz wątroba. Niestety ulega ona rozkładowi podczas gotowania - do 90 % może zostać utracona. Sięgając po kwas foliowy jeszcze przed ciążą możemy pomóc swojemu dziecku w budowie zdrowych komórek i tkanek, zmniejszyć ryzyko poronień i ograniczyć niebezpieczeństwo rozwoju wad wrodzonych. Ponieważ podaż kwasu foliowego w naszej diecie jest niewystarczająca, zaleca się stosowanie suplementacji w dawce 0,4 mg na dzień (Folifem, Folik, Folimin) wszystkim kobietom w wieku rozrodczym.

Kto powinien stosować suplementację ?

Osoby wymagające uzupełniania witamin preparatami multiwitaminowymi to:

-przewlekle chorzy
-osoby po kuracjach antybiotykowych
-kobiety w ciąży i karmiące
-młodzież i dzieci w okresie dojrzewania
-sportowcy i osoby ciężko pracujące fizycznie
-osoby odchudzające się
-osoby odżywiające się nieracjonalnie

W naszych aptekach jest wiele preparatów witaminowych dostosowanych dla pacjentów w różnym wieku. Najczęściej przyjmowanie jednej tabletki dziennie pokrywa zapotrzebowanie dorosłego człowieka i wpływa korzystnie na wydolność organizmu oraz pomaga utrzymać pełnię formy życiowej. Dobrym rozwiązaniem są preparaty witaminowe z żeń-szeniem, którego korzeń zwiększa wytrzymałość fizyczną, łagodzi stres i dodaje sił.

Wzmocnieni witaminami spożytkujmy część tej energii na sport w jakiejkolwiek formie. Systematycznie uprawiany sport, również w wieku średnim i starszym jest obok prawidłowego odżywiania ważnym elementem profilaktyki zdrowotnej.

mgr farm. Małgorzata Ćwiklińska

  • Numer: 18 (275)
  • Data wydania: 03.05.05