Sobota, 23 listopada 2024

imieniny: Adeli, Klemensa, Orestesa

RSS

Z deficytu do nadwyżki

03.05.2005 00:00
Rada Gminy udzieliła wójtowi Józefowi Pękale absolutorium za wykonanie ubiegłorocznego budżetu. Uchwałę podjęto jednogłośnie.
Budżet był niedomknięty na kwotę 1 mln 120 tys. zł, był to pierwszy taki budżet w naszej gminie – mówił wójt podczas sesji absolutoryjnej. Gdy go uchwalaliśmy mówiłem o ryzyku, ale także o szansach. To mobilizowało do oszczędności oraz pozyskiwania środków z zewnątrz. Wykonaliśmy wszystkie zadania i wypracowaliśmy nadwyżkę, która została przeznaczona na pokrycie tegorocznego deficytu.

Przedstawiając opinię Komisji Rewizyjnej jej przewodniczący Franciszek Tkocz podkreślał, że ubiegłoroczne zadania inwestycyjne zostały wykonane zgodnie z zaleceniami Rady Gminy.

Deficyt ubiegłorocznego budżetu udało się zlikwidować dzięki pozyskaniu środków z zewnątrz – między innymi na dokończenie sali gimnastycznej w Skrzyszowie gmina otrzymała 300 tys. z MENiS, z Urzędu Marszałkowskiego uzyskano 134 tys. zł na budowę kanalizacji sanitarnej na polu gołkowickim w Skrzyszowie. Jak stwierdził wójt Pękała, gdyby prawo było bardziej klarowne do budżetu gminy napłynęłoby jeszcze więcej dodatkowych pieniędzy.

Przy uchwalaniu ubiegłorocznego budżetu powątpiewałem czy uda się pozyskać dodatkowe pieniądze – stwierdził wiceprzewodniczący Rady Zygmunt Skupień. Było parę potknięć, które psuły atmosferę, ale jestem usatysfakcjonowany z działalności wójta w kierunku wykonania budżetu.

Po uchwaleniu absolutorium wójt dziękował radnym za taką ocenę i zapowiadał starania, by powtórzyć ubiegłoroczny sukces.

(jak)

• Numer: 18 (275)
  • Data wydania: 03.05.05