Gazeta w małym palcu
Warsztaty dziennikarskie zawitały tym razem do Gimnazjum w Czyżowicach. Spotkanie z uczniami różniło się nieco od poprzednich, zorganizowanych w kilku gimnazjach powiatu wodzisławskiego. Dziennikarz Nowin Wodzisławskich mówił głównie na temat tworzenia szkolnej gazetki. Taką inicjatywę podjęli miejscowi uczniowie i już niebawem ma się ukazać pierwszy numer publikacji. Wspólnie z dziennikarzem zastanawiali się nad tym, jak powinna wyglądać gazetka, jakie powinny się w niej znaleźć rubryki stałe oraz o czym uczniowie powinni informować swoich szkolnych kolegów. Przy okazji mogli dowiedzieć się szczegółów dotyczących pracy w Nowinach Wodzisławskich. Ponadto mowa była o zasadach, którymi powinien kierować się dziennikarz oraz głównych przepisach określonych w prawie prasowym. Wiele pytań dotyczyło także możliwości znalezienia pracy w tym zawodzie. (raj)
Izabela Stachowiak
Zainteresowała mnie sprawa docierania do informacji. Warsztaty uświadomiły mi, że choć nie każdy dziennikarz powinien mieć ukończone studia w tym kierunku to nauka zawodu jest długotrwała. Jeśli chodzi o Nowiny Wodzisławskiego to czytam je co tydzień i podpatruję efekty pracy dziennikarzy.
Zainteresowała mnie sprawa docierania do informacji. Warsztaty uświadomiły mi, że choć nie każdy dziennikarz powinien mieć ukończone studia w tym kierunku to nauka zawodu jest długotrwała. Jeśli chodzi o Nowiny Wodzisławskiego to czytam je co tydzień i podpatruję efekty pracy dziennikarzy.
Karolina Szczyrba
Być może będę starała się dostać na studia dziennikarskie. Jeszcze się waham. Dobrze znam język niemiecki więc myślę o germanistyce. Dziennikarstwo po prostu lubię, dlatego też zaangażowałam się w powstanie naszej gazetki szkolnej.
Być może będę starała się dostać na studia dziennikarskie. Jeszcze się waham. Dobrze znam język niemiecki więc myślę o germanistyce. Dziennikarstwo po prostu lubię, dlatego też zaangażowałam się w powstanie naszej gazetki szkolnej.
Magda Kasznia
Już wcześniej pisałam do gazetki szkolnej, jednak nastąpiła przerwa w jej wydawaniu. Teraz myślę, że sobie poradzimy. Warsztaty przybliżyły mi zagadnienia związane z tym zawodem, spróbuję pewne wskazówki zas-tosować w praktyce.
Już wcześniej pisałam do gazetki szkolnej, jednak nastąpiła przerwa w jej wydawaniu. Teraz myślę, że sobie poradzimy. Warsztaty przybliżyły mi zagadnienia związane z tym zawodem, spróbuję pewne wskazówki zas-tosować w praktyce.
Najnowsze komentarze