Czwartek, 25 kwietnia 2024

imieniny: Jarosława, Marka, Elwiry

RSS

Pijesz mleko z Biedronki? Zostało zdyskwalifikowane w ogólnopolskim teście

02.03.2015 16:39 | 4 komentarze | żet

Jakie mleko jest lepsze: UHT czy powracające do łask świeże? Pasteryzowane w niskiej czy wysokiej temperaturze? - na to pytanie odpowiedzieli specjaliści z miesięcznika PRO-TEST. Wyniki testu są... ciekawe.

Pijesz mleko z Biedronki? Zostało zdyskwalifikowane w ogólnopolskim teście
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Czy mleko jest zdrowe?

Mleko zawiera białka, cukry, tłuszcze i sole mineralne w proporcjach optymalnych dla ludzkiego organizmu, co pozwala je dobrze wykorzystać. Pijąc mleko dostarczamy naszemu organizmowi witaminę A (szklanka pełnotłustego mleka zapewnia 9% dziennego zapotrzebowania), witaminy z grupy B (kilka - kilkadziesiąt % dziennego zapotrzebowania), witaminę C, a także witaminę B12 (całodzienne zapotrzebowanie na ten składnik).

Najwyższą wartość odżywczą ma mleko surowe, jednak może ono zawierać zanieczyszczenia mikrobiologiczne oraz bakterie chorobotwórcze pochodzące od zwierząt. Dlatego też mleko, zanim trafi do sprzedaży, poddawane jest działaniu temperatury, która skutecznie eliminuje szkoldiwe dla naszego organizmu bakterie i drobnoustroje.

Metody utrwalania

Istnieje kilka metod utrwalania mleka. Przy pasteryzacji metodą wysoką krótkotrwałą (mleko ogrzewane jest przez 15-25 sekund w temperaturze 72-75°C) mleko nie traci swoich właściwości odżywczych. Inaczej jest w przypadku pasteryzacji mleka metodą wysoką momentalną (mleko ogrzewane jest przez kilka sekund w temperaturze 80-90°C). Inną metodą utrwalania mleka jest sterylizacja UHT (mleko ogrzewa się gwałtownie w temperaturze 125-150°C przez co najmniej sekundę). W tym wypadku ubytek witamin wynosi 20-30%, a w ciągu miesięcy przechowywania mleka sięga nawet 60%.

Najkorzystniejsza metoda - ESL - polega na mikrofiltracji drobnoustrojów i łagodnej pasteryzacji (mleko ogrzewa się w temperaturze 72°C przez kilka sekund).

Wielki test mleka

Redakcja miesięcznika PRO-TEST zbadała mleka poddawane niskiej pasteryzacji (Mleko Zimne, Ale Mleko, Mleko Garwolińskie, Mleko Wiejskie, Samo Mleko Łaciate oraz Mleko Łyk Pilos), wysokie pasteryzacji (Mleko Łowickie, Mazurski Smak, Polskie Mleko, Mleko Mleczna Dolina, Milblu oraz Tesco) oraz dwa mleka UHT (Łaciate i Wypasione).

W teście wzięto pod uwagę m.in. zapach, smak, jakość opakowania, czytelność etykiety, czystość mikrobiologiczną.

Czystość mikrobiologiczna  testowanych produktów była w większości przypadków poprawna. Wyjątkiem okazało się mleko Mleczna Dolina z Biedronki, które - z powodu obecności mikroflory - zwyczajnie się zepsuło.

- Najlepsze pozycje w rankingu zajęły mleka pasteryzowane w niskich temperaturach. Różnice w ich jakości były bardzo subtelne. Najwyższą pozycję zajęło Samo Mleko Łaciate (4.93). Kolejne były: Mleko Wiejskie z Piątnicy (4.91) i Mleko Garwolińskie (4,91). Wszystkie mleka pasteryzowane w niskiej temperaturze uzyskały oceny bardzo dobre - informuje redakcja miesięcznika PRO-TEST.

Wśród mleka pasteryzowanego w wysokich temperaturach najlepiej wypadły: Polskie Mleko Mlekovity, Mleko Łowickie, Mazurski Smak Mlekpolu. Kolejne miejsca zajęły mleko Milblu z Kauflandu oraz Tesco. Ostatnie miejsce w rankingu zajęła Mleczna Dolina z Biedronki

oprac. na podst. PRO-TEST


Czytaj również: