Sobota, 20 kwietnia 2024

imieniny: Agnieszki, Czesława, Amalii

RSS

Wege święta? Jak najbardziej! Prezentujemy tofu a la śledzik w zalewie [WIDEO]

21.12.2021 18:59 | 1 komentarz | NM

W wigilię na polskich stołach króluje ryba. Karp, śledzie, ryba po grecku... A co, jeżeli ci powiemy, że w tym roku twoja kolacja wigilijna może wyglądać nieco inaczej? Wcale nie wymaga to od ciebie więcej chęci, zaagnażowania i pieniędzy. Dziś pokażemy, jak zrobić tofu w aromatycznej zalewie podobnej do tej, którą dodaje się do śledzia. 

Wege święta? Jak najbardziej! Prezentujemy tofu a la śledzik w zalewie [WIDEO]
Tofu w zalewie? Tego musicie spróbować!
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Wege święta? Jak najbardziej! Prezentujemy tofu a la śledzik w zalewie

Tofu to swego rodzaju twarożek wytwarzany z mleka sojowego. Według niektórych podań, powstał w 164 roku p.n.e. Tofu jest zbite, ale jednocześnie dość miękkie i sprężyste. Surowe nie ma żadnego konkretnego smaku, jednak z łatwością go przyjmujme, szczególnie marynowane. Tofu jest niezwykle bogate w białko, wapń i fosfor. Zawiera również fitoestrogeny. 

Tofu to produkt wręcz obowiązkowy w kuchni każdego początkującego (i nie tylko!) wegetarianina, który wciąż nieco tęskni za mięsem, ponieważ ten produkt świetnie go imituje.

Spróbuj czegoś nowego

Śledzik w zalewie jest przepyszny i bez wątpienia ma sporą grupę fanów. Jego odpowiedni z tofu być może nie jest tak popularny, ale zdecydowanie zasługuje na uwagę. Tofu a la śledzik w zalewie to niezwykle proste danie, które wykonasz bardzo szybko. Świetnie smakuje, a zawarte w nim składniki, takie jak wcześniej wspomniane tofu czy glony wakame są bogatym źródłem najważniejszych składników odżywczych. 

Tofu w zalewie jest dziecinnie proste. Zobacz sam! 

@nowiny_pl

Pyszne, aromatyczne tofu w zalewie! Link do artykułu z pełnym przepisem a komentarzu##nowiny ##wegeświęta ##vegan

♬ Winter / Chill / R & B_No517 - table_1

składniki:

pół kostki tofu, 

glony wakame lub nori, wedle uznania, 

dwie łyżki soli, 

dwie łyki octu, 

jedna średnia cebula, 

łyżka sosu sojowego, 

kilka listków laurowych, 

3-4 rozgniecione ziarna jałowca, 

2-3 ziela angielskie, 

rozmaryn, 

dwa ząbki czosnku

1 i pół szklanki wody

sposób przygotowania: 

Wlać wodę do niewielkiego garnka. Dodać sól, sos sojowy oraz ocet w proporcjach podanych powyżej. Dodać dwa ząbki czosnku i dwa arkusze nori lub małą garść glonów wakame. Zagotować na małym ogniu i odstawić do ostudzenia. Tofu lekko odsączyć i pokroić w plastry. Cebulę posiekać w półksiężyce. Do czystego słoika ułożyć warstwami cebulę, tofu, liście laurowe, jałowiec, ziele angielskie oraz oprószyć rozmarynem. Dodać szczyptę pieprzu na koniec i zalać przygotowanym wcześniej wywarem. Pozostawić w lodówce, najlepiej na 24 godziny.

Gotowe! 

Link do naszego profilu na TikToku:

https://vm.tiktok.com/ZM83Ht3Y6/