Czwartek, 25 kwietnia 2024

imieniny: Jarosława, Marka, Elwiry

RSS

Daniel Jakubiec zdradzi w Nędzy tajemnice dobrej kuchni

10.11.2021 12:57 | 0 komentarzy | d

Gminne Centrum Kultury w Nędzy zaprasza na warsztaty kulinarne, które odbędą się w sobotę 13 listopada o godz. 15:00. Spotkanie poprowadzi szef kuchni, juror ogólnopolskich konkursów kulinarnych oraz członek Europejskiego Stowarzyszenia Kucharzy Euro Togues Polska - Daniel Jakubiec.

Daniel Jakubiec zdradzi w Nędzy tajemnice dobrej kuchni
Daniel Jakubiec - z gastronomią związany od 25 lat, posiada tytuł mistrza w zawodzie i jest również nauczycielem tego zawodu. Przez wiele lat piastował stanowisko szefa kuchni. Jako juror oceniał prace kucharzy w wielu ogólnopolskich konkursach. Tworzy kartę menu oraz dokumentację techniczną dla nowo powstającej sieci pubów browaru PINTA. Od 8 lat jest trenerem w „Kulinarna Szkoła by Daniel Jakubiec” (fot. Daniel Jakubiec/ FB)
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Podczas warsztatów będzie przyrządzane carpaccio z marynowanego buraka z serem pleśniowym, karmelizowanymi orzechami i miodowym winegret; krem z palonych pomidorów z mlekiem kokosowym i świeżą kolendrą; polędwiczki wieprzowe nadziewane borowikami z puree z dyni z bryndzą i sosem mięsnym, a na deser doskonały Crème brûlée.

- Podczas spotkania poznamy i wykorzystamy techniki, takie jak: sous vide, marynowanie w próżni, marynowanie metodą infuzji z wykorzystaniem syfonu ISI, żelowanie, zagęszczanie metodami wykorzystywanymi w kuchni molekularnej. Wszystkie te techniki wykorzystywane są w nowoczesnej kuchni i przyspieszają proces produkcji, ale można będzie wykonać to wszystko również w domowych warunkach - anonsuje GCK w Nędzy.

Zapisy telefonicznie pod nr 506 141 501. Liczba miejsc ograniczona. Kursanci powinni być wyposażeni w fartuszek oraz swój ulubiony nóż.