Piątek, 19 kwietnia 2024

imieniny: Adolfa, Tymona, Pafnucego

RSS

Poznawali tajniki kawy [ZDJĘCIA]

29.03.2019 11:47 | 1 komentarz | mad

Spotkanie pod tytułem „Wszystko co chcielibyście wiedzieć na temat kawy ale baliście się zapytać” zorganizowano w Domu Kultury w Borucinie.

Poznawali tajniki kawy [ZDJĘCIA]
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

W spotkaniu uczestniczył Tymoteusz Cieciera z Pracowni Kawy Kawowski. Znawca kawy podzielił się ze słuchaczami wiedzą teoretyczną i praktyczną na temat energetycznego napoju. Opowiedział o jego historii, przedstawił bogatą w ciekawostki prezentację. Szczegółowo opowiedział o procesie wypalania ziaren kawy, wspominał o jej wadach i zaletach dla naszego organizmu. - Każdy sposób palenia kawy umożliwia wydobycie z ziaren różnych właściwości. Należy zapamiętać, że im ciemniejsze wypalenie, tym mniejsza zawartość kofeiny, im jaśniejsze wypalenie, tym wyższa kwaskowatość. Posmak goryczy zwiększa się wraz ze stopniem wypalania, a naturalne aromaty zanikają. Dlatego też zachęcam do wypróbowania wszystkich wariantów, aby wybrać ten jeden, idealny w smaku dla siebie – mówił gość.

Następnie przyszła kolej na tzw. cupping, czyli degustację kawy, podczas której Tymoteusz Cieciera z pasją opowiadał o smakach, aromatach i rodzajach jej przyrządzania. Kto miał ochotę, mógł skosztować prawdziwego, intensywnego espresso, cappuccino, americano czy też kaw zaparzanych w alternatywny sposób. - Dość grubo zmieloną kawę wsypujemy do filtra i zalewamy zagotowaną wodą o temperaturze powyżej 80 stopni. Kawę należy zalewać bardzo powoli, należy przemieszać zmieloną kawę tak, by wszystkie drobiny mogły się jednakowo zaparzyć – tłumaczył podczas prezentacji.

Jak zapewniali degustatorzy, każdy łyk i każdy rodzaj przyrządzonej kawy smakował znakomicie. Pasjonat zaś podkreślał, że nie tylko dobór kawy, ale i sposób podania, jak i towarzystwo, w którym się nią delektujemy, mają spore znaczenie dla ogólnych doznań. Uczestnicy spotkania dopytywali jaki rodzaj ekspresu kawy wybrać, gdzie kupić dobrą kawę.

Wydarzenie zorganizował Miejski Ośrodek Kultury w Krzanowicach. Uczestniczył w nim również dyrektor ośrodka Marian Wasiczek; moderatorem spotkania była natomiast Anna Musioł z krzanowickiego MOK-u.

źródło: MOK w Krzanowicach, opr, (mad).

Ludzie:

Marian Wasiczek

Marian Wasiczek

Wicedyrektor Ośrodka Sportu i Rekreacji w Raciborzu